İLETİŞİM SORUNLARI VE ETKİLİ İLETİŞİM.
Basit bir ifade ile iletişim, kişinin duygu ve düşüncelerini bir başkasına aktarmasıdır. İnsanlar farkında olsun ya da olmasın duygularını, düşüncelerini, beklentilerini, hayallerini, sorunlarını birbirlerine aktarırlar. Kurdukları bu iletişim sayesinde birbirlerini anlarlar, sorunlarına çözüm ararlar.
Şüphesiz ki toplumumuzu oluşturan bireyler arasında en büyük sorunlardan bir tanesi de sağlıklı bir iletişimin kurulamamasıdır. Bu iletişimsizlik birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bunun sosyolojik ve kültürel gerekçeleri olmakla beraber en önemli nedenlerinden bazıları kitap, gazete, dergi vs. okumuyoruz, birbirimizi dinlemiyoruz, empati yapmıyoruz, çözüm odaklı yaklaşım göstermiyoruz. Eğer İsrail ve ABD Gazze de ölen çocuklar ile ilgili empati yapabilseydi bu vahşeti yaşamazdık.
Bireyler, gruplar hatta devletler arasındaki sorunlar konuşarak, diyalogla çözülebilmektedir. Uluslararası ilişkilerde eğer bir sorun varsa çözümü için diyalog kanallarının açık olmasının önemli olduğu vurgulanır. Konuşamıyorsanız, sorunları gündeme getirip tartışamıyorsanız çözümü de bulamazsınız.
İletişim halinde olan kimseler her zaman mesajlarının muhatapları tarafından doğru algılanmasını ve mesajın amacına uygun geri dönüş ya da aksiyon alınmasını beklerler. Konuya bu şekilde baktığımızda bir iletişimde sürecinde 5 ana unsurun olduğunu görmekteyiz. Bunlar mesajı gönderen, muhatap , mesajın kendisi, kullanılan kanal (telefon, e-posta, SMS vs.) ve geri bildirim ya da feedback.
Bir mesaj gönderilirken göndericinin mesajlarını açık, net ve anlaşılır olmasına dikkat etmelidir. Mesajını ulaştırmak için hangi kanalları kullanacağına (sözlü, yazılı, sosyal medya vs.) karar vermeli , muhatabın doğru anlayıp anlamadığının teyidini yapmalıdır.
Eğitim ve kültür seviyesi yüksek kimselere orta düzeyde bir konuşma yapılması ne kadar yanlış ise, eğitim ve kültür seviyesi düşük kesime de yüksek perdeden ya da akademik bir dille bilgilendirme yapılması o kadar yanlıştır. Hedef kitlenin durumu, seviyesi, algı düzeyi iyi tespit edilmelidir.
Sorunlu iletişime örnek niteliğinde halk arasında şöyle bir fıkra anlatılır.
Anadolu’dan bir vatandaş bir-iki günlüğüne İstanbul’a gider. İşleri uzayınca iç çamaşıra ihtiyaç duyar. Eminönü’nde iç çamaşır satan bir mağazaya girer. Bayan tezgahtar, hoş geldiniz diyerek karşılar ve nasıl yardımcı olabilirim diye sorar?
Müşteri : Atlet ve külot alacağım der.
Bayan tezgahtar: Elbette der ve slip mi giyiyorsunuz diye sorar?
Müşteri: Acaba slip nedir diye içinden kısa bir süre düşündükten sonra, evet kızım bazen silip giyiyorum, bazen de silmeden giyiyorum der.
Ticari ve sosyal hayatta en önemli yeteneklerden birisi olan etkin iletişim siyasi hayatta da oldukça önemlidir.
Türk ve dünya siyasetine baktığımızda kitlelere mesajını iyi aktaran, hitabeti güçlü, toplumu kendine inandıran, vizyon ve misyon sahibi liderler iktidar olmuşlardır. Bundan sonra da bu nitelikteki insanlar başarılı olmaya devam edecektir.
Yakın zamanda belediye başkanlığı ve muhtarlık seçimi yapılacak. İl, ilçe, belde belediye başkan adayları ile muhtar adayları seçimi kazanmak için yoğun bir mesai harcayacaklar. Çeşitli toplantılar, sosyal medya, yazılı ve görsel basın kullanılarak tanıtım ve bilgilendirme faaliyetleri icra edilecek, esnaflar ve ev ziyaretleri yapılacak.
Amaç, iyi bir tanıtım ile çıkılan yolda başarıyı yakalamak.
Teknik olarak bir değerlendirme yapıldığında ;
Aşağıda belirtilen davranışlar ise asla yapılmamalıdır.
Büyük şehirlerde ve illerde seçime girecek adaylar daha profesyonel danışmanlar ile çalışırken daha küçük yerdeki adaylar parti imkanlarının yanında kendi imkan ve kabiliyetleri ile sahaya çıkıp mücadele etmektedirler.
Toplumun adaylardan beklentisine bakıldığında ortak kanaat; adayın şehre dair hayalleri olsun. Neler yapılacak, nasıl yapılacak, ne zaman yapılacak bu konuda projeler olsun. Bu projelerin içeriği açık, anlaşılır bir lisan ile toplumla paylaşsın. Belediye Başkan adaylarının şehrinin sorunlarını, muhtar adayları ise köyünün ya da mahallesinin sorunlarını bilip nasıl çözeceğini ve ne kadar zamanda çözeceğini seçmenleriyle paylaşsın. Ben değil biz, koltuk değil hizmet düsturuyla hareket etsin. Bunun için de önce kendine güvenmeli daha sonra da topluma güven verilmelidir.
Liderlik vasfına sahip, liyakatli ve mesai mefhumu gözetmeyen gayretli yönetim ekibiyle birlikte hem beşeri kaynakları hem de mali kaynakları etkin ve verimli değerlendirecek, hizmet alanlar arasında hiçbir ayrım yapmadan hakka, hukuka ve adalete riayet edenler pozitif ayrışacaktır.
Önümüzdeki seçimlerin ülkemize ve milletimize hayırlı ve uğurlu olsun. Kazanan Türkiye olsun.
Reşit Canik